Фіксація проявів управлінської геноцидності щодо мов корінних народів України в АРК

Окупаційна влада в АРК знищує у школах півострова навчання українською та кримськотатарською мовами. З 7 українських шкіл, які існували на півострові до окупації, не залишилося жодної, тривають намагання путінських ставленників закрити всі школи і класи із навчанням кримськотатарською. При цьому в статистичних звітах так зване міносвіти Криму продовжує фальсифікувати дані про нібито навчання українською і кримськотатарською.

Насправді в АРК політичний режим нинішньої РФ демонструє по відношенню до мови корінних народів усталену практику поступового нищення національної ідентичності. Подібна практика в глибинці Росії, зокрема Удмуртії, Татарстані тощо викликає громадянський спротив. Крайнім проявом політичного протесту проти примусової русифікації стало самоспалення, яке вчинив удмуртський учений, громадський і політичний діяч, лінгвіст, історик і антрополог Альберт Разін.

Використання даних, що надають нелегітимні органи управління півостровом, посилання на ці органи в юридичних та державних документах, зокрема в міжнародній юридично-правовій практиці призводить до фіксації їх як таких, що визнаються державними. А це протирічить заявленій міжнародній практиці щодо визначення ситуації по відношенню до окупації РФ Автономної Республіки Крим і накладеним у зв’язку з цим санкцій.

Україні необхідно змінювати комунікаційно-контентну парадигму сприйняття Автономної Республіки Крим в державі, суспільстві і на міжнародній арені. Ми не маємо визнавати будь-які органи управління на окупованому півострові державними навіть по відношенню до РФ. Слід законодавчо визнати всю систему управління незаконною і в законодавчому, дипломатичному і особливо публічному просторі застосовувати визначення їх як псевдо органами управління та в обов’язковому порядку застосовувати саме таке написання в офіційних документах та пропонувати представникам ЗМІ використовувати такі форми у своїх матеріалах, наприклад псевдоміністерство освіти Криму, псевдоуряд окупованого Криму тощо.

У зв’язку з тим, що політичний режим нинішньої РФ завів до Державної думи РФ представників із числа зрадників кримськотатарського народу, варто ставити під сумнів легітимність цього органу. Особливо видається це важливим на міжнародній арені. Українським державним діячам, політикам. Дипломатам доцільно кожного разу при зустрічах на всіх рівнях комунікацій підкреслювати цю особливість Держдуми РФ. Таким чином ми зможемо напрацювати послідовну лінію безперечних доказів щодо злочинів Кремля в АРК та створити атмосферу цивілізаційного несприйняття дій (токсичності) політичного режиму Путіна у демократичному світі.

Маємо публічно говорити про геноцидні дії окупаційних адміністрацій РФ в Криму щодо мов корінних народів, конфесій, громадянських прав тощо.

Григорій Любовець, Валерій Король (ГО “Центр ККБ”)

 (При актуалізації опису комунікаційно-контентних орієнтирів наведеного резонансу використувалася наступна джерельна база:

https://ru.krymr.com/a/news-bariev-ukrainsie-i-krymskotatrskie-shkoly-v-krymu/30354959.html;

https://ru.krymr.com/a/interviu-ekender-bariev-narusheniya-prav-cheloveka-v-krymu-2019/30345666.html)

Be the first to comment on "Фіксація проявів управлінської геноцидності щодо мов корінних народів України в АРК"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*