Chat Xi-PT: технологічний прогрес під політичним контролем

Нинішній очільник КНР, як, власне, і його попередники, є політичною фігурою з першої десятки міжнародних діячів. Однак саме зараз ми спостерігаємо як фігура голови КНР всі потужніше набуває геостратегічної величини, концентруючи довкола Китаю (і особисто генсека компартії) значну частину країн, які наразі визначаються із своїми політичними й економічними уподобаннями.

Після того, як Сі Цзіньпін виграв політичну боротьбу всередині партії, у 2018 році він добився внесення в конституцію країни поправки, яка скасувала обов’язковість двох термінів перебування при владі і дозволила йому залишатися на посаді голови КНР необмежений термін.

Наразі велич очільника Китаю набуває технологічної «вічності» – його підлеглі розробили власну версію GPT на базі штучного інтелекту і тепер образ Сі Цзіньпіна та його мудрі думки стали доступними кожному громадянину Піднебесної. Китайська версія глибокоструктурованого ШІ відрізняється від культового чат-боту Open AI саме імплементацією думок та переконань президента Сі у навчальну базу з локально згенерованими даними і закритим вихідним кодом. І це просте донесення меседжів лідера до народу, а стилістично вивірена, енергетично насичена комунікаційно-контентна взаємодія технології з кожною конкретною особою.

Наразі ми спостерігаємо в Китаї проривний цифровий крок уперед , що по суті є дорогою назад, якщо пам’ятати про наслідки культу комуністичних діячів Сталіна та Мао Дзедуна. Практично КПК КНР знову вдалася до тотального занурення населення в потрібний керівництву комуністичний «транс», наслідки якого проявляться вже у недалекій будучині.

Financial Times назвав ймовірну причину впровадження такого чат-бота: «Остання спроба Пекіна контролювати те, як штучний інтелект інформує китайських інтернет-користувачів, була розгорнута у вигляді чат-бота, навченого на цитатах президента Сі Цзіньпіна», політичній філософії, відомої як «Ідеї Сі Цзіньпіна про соціалізм з китайською специфікою для нової епохи», а також іншій офіційній літературі, що була надана Адміністрацією кіберпростору Китаю, балансуючи драконівський контроль щодо свободи слова та сприяючи розвитку штучного інтелекту, створюючи конкурентів, подібних до ChatGPT Open AI.

Від імені Сі було опубліковано більше дюжини книг, а його бестселери зазвичай займають центральне місце на книжкових ярмарках країни. Популярні новинні застосунки від таких компаній, як Tencent або NetEase, резервують місця у верхній частині користувацьких стрічок для статей з офіційних ЗМІ, в більшості випадків за участю Сі Цзіньпіна.

Ця модель є останньою спробою влади щодо поширення ідеології китайського лідера. Учням доводилося відвідувати заняття з ідей Сі Цзіньпіна в школах, а в 2019 році також було запущено застосунок Study Xi Strong Nation, що дозволяє користувачам вивчати його доктрини та проходити тести.

Chat Xi-PT (гумористична назва моделі) не є чимось незвичайним, оскільки Пекін робить все можливе, щоб думки Сі були відомі як всередині країни, так і за кордоном. Нове середовище  –  чат-боти  –  є очевидним розширенням існуючих практик.

CAC (the Cyberspace Administration of China), яка стала лідером у розробці правил для генеративного ШІ та ввела режим ліцензування, вимагає, щоб постачальники «втілювали основні соціалістичні цінності», і заявляє, що згенерований текст не може «містити будь-який контент, який підриває державну владу».

Це особлива проблема для розробників моделей через відносно мізерні набори даних китайською мовою, доступних для навчання їхніх LLM. Більшість груп також навчаються англійською мовою, що уможливлює генеративному штучному інтелекту давати відповіді, які суперечать китайським мовним нормам.

За даними Китайського інституту з питань кібербезпеки, який запустив модель штучного інтелекту для внутрішнього використання, чат-бот був створений насамперед для демонстрації розробок та практичного застосування в галузі кібербезпеки та ІТ-досліджень, а також можливістю створювати звіти, узагальнювати інформацію та надавати переклади китайською або англійською мовами для користувачів, які мають до неї доступ.

Презентація чат-бота відбулася на тлі боротьби США та Китаю за домінування в галузі штучного інтелекту.

Хоча генеративна модель штучного інтелекту ChatGPT компанії OpenAI, що базується в Сан-Франциско, отримала широке визнання як одна з найважливіших розробок 21 століття, Китай також має амбіції стати світовим лідером у галузі штучного інтелекту до 2030 року.

Доступ Китаю до населення в 1,4 мільярда людей дозволяє країні накопичувати величезні масиви даних для навчання систем розпізнавання обличчя, безпілотних транспортних засобів та комп’ютерного зору, а такі компанії, як Didi і Megvii входять до лідерів світового ринку.

Технологічні компанії, такі як Alibaba і Baidu, вже впровадили в основному моделі штучного інтелекту китайською мовою, подібні до ChatGPT, для публічного та комерційного використання.

Однак ці моделі ШІ, зазвичай, більш обмежені, оскільки повинні відповідати суворим правилам китайської цензури. Це означає, що китайські моделі штучного інтелекту часто не надають відповіді на політично чутливі питання.

Якщо китайським компаніям вдасться досягти таких же результатів, як Open AI з GPT-4o або Google, який анонсував Project Astra, та інших технологічних гігантів, то персоналізовані агенти ефективно стежитимуть за інформаційним потоком. Вони дізнаватимуться про інтимні подробиці життя мешканців Піднебесної, також будуть фільтрувати контент, що потрапляє на очі, оптимізувати здатність формувати переконання, цінності та життєві погляди, які нав’язує авторитарний режим за легендою КПК. Тобто КПК, яка, по суті є геостратегічним тоталітарним режимом, набуває амбіцій цифрової всеосяжності світу та віртуального виміру метавсесвіту.

Ліна Вежель, ГО «Центр комунікаційно-контентної безпеки»

 

Фото: сайт Firtka

Be the first to comment on "Chat Xi-PT: технологічний прогрес під політичним контролем"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*