«Червона дипломатія» китайських вакцин: щиросердна допомога чи шлях до геостратегічного панування?

У перші місяці коронавірусної пандемії Китай відправив сотні мільйонів масок і захисного спорядження по всьому світу, щоб використати планетарну кризу Covid-19 для дипломатичної вигоди. За допомогою «дипломатії маски» Пекін намагався контролювати динаміки пандемічного процесу, при цьому нав’язувати (прямо та опосередковано) своє ідеологічне і ментальне бачення нового світового порядку.

Тепер, коли великі міжнародні фармацевтичні компанії та визнані науково-медичні дослідні центри починають успішно виводити верифіковані та ліцензовані вакцини на світовий ринок, Китай випускає власні версії таких ліків. Не зважаючи на світові процедури верифікації та ліцензування  він  підписує угоди на постачання мільйонів доз, зокрема в країни, які мають непрості геополітичні відносини з КНР.

Так, китайські дипломати зрештою домовилися з Малайзією і Філіппінами, які раніше скаржилися на експансіоністські амбіції Пекіна в Південно-Китайському морі. У серпні минулого року прем’єр-міністр КНР Лі Кецян пообіцяв пріоритетний доступ до вакцин країнам, розташованим вздовж річки Меконг, де спустошлива посуха посилилася китайськими греблями, побудованими вище за течією.

«Китайська «вакцинна дипломатія» не безумовна», — заявили Ардхітья Едуард Єремія (Ardhitya Eduard Yeremia) і Клаус Генріх Радітіо (Klaus Heinrich Raditio) у статті, опублікованій у грудні сінгапурським інститутом Юсофа Ісхака(ISEAS). «Пекін може використати вакцинні пожертви для промоції свого регіонального порядку денного, особливо з чутливих питань, таких як його претензії в Південно-Китайському морі»,  –  додали вони.

Ідея президента Сі Цзіньпіна запропонувати китайську вакцину всьому світові як «суспільне благо» також наразі дозволяє Пекіну позиціонувати себе лідером у галузі глобальної охорони здоров’я. Тут КНР досить вдало ухопився за глобальну мантію світового права на захист, залишену без нагляду США, які на певному етапі загрузли у внутрішніх інтригах, сварках і політичних розборках.

На перший план амбітних глобальних мрій виходить геостратегічний вакцинний гамбіт: велика частина зусиль КНР зосереджується на захисті вакцин проти Covid-19 трьох вітчизняних фармацевтичних фірм і агресивних намірах підірвати довіру та вщент зруйнувати репутацію вакцин Pfizer та Moderna.

Потік китайського комунікаційно-контентного скептицизму по відношенню до західних вакцин значно посилився останніми тижнями, оскільки клінічні дані показали, що вакцини китайських фармацевтичних компаній потенційно відстають від конкурентів в США та Великобританії.

Основні глобальні пропагандистські агентства, включаючи «Xinhua», «People’s Daily» та «China Daily», опублікували серію статтей про смерть літніх людей в Норвегії і звинуватили англомовні видання в зумисному зменшенні кількості летальних випадків та приховуванні принципових деталей щодо причин цих смертей. Зокрема, у передовій статті таблоїду Global Times було порушено питання, чому американські ЗМІ «мовчать про випадки смерті від Pfizer», а в іншій статті, опублікованій кілька днів по тому, китайські експерти закликають Австралію припинити використання вакцини Pfizer.

У повідомленнях китайських державних ЗМІ також були спотворені слова Міністерства охорони здоров’я і соціального забезпечення Норвегії з припущеннями про причинно-наслідковий зв’язок між летальними випадками і вакцинацією. China Daily, наприклад, уже у заголовку статті сповістила, що органи охорони здоров’я Норвегії заявили – смерть «ймовірно пов’язана з вакциною».

Норвезькі регулювальні органи пояснили, що «не можуть виключити» той факт, що типові і легкі реакції, такі як лихоманка, можуть сприяти смерті ослабленого пацієнта, а повідомлення про побічні реакції «не обов’язково мають на увазі наявність причинного зв’язку між подією і вакцинами». У понеділок (18 січня) Норвегія підтвердила, що немає доказів прямого зв’язку між вакциною і смертністю, і заявила, що її рекомендації залишилися без змін. Перші дози вакцини в Норвегії, як і в багатьох інших місцях, були зроблені найстаршим і найбільш хворим громадянам.

Численні міжнародні інформаційні агентства, які з тих пір повідомили про не менш 33 летальні випадки літніх людей серед більш ніж 48000 вакцинованих осіб, уважно відзначили, що поки неясно, наскільки це пов’язано з вакцинацією. Але китайські державні ЗМІ (відкрите питання – чи є там незалежні ЗМІ, адже вони всі «ідеологічно-червоні»), розігрують в геостратегічних масштабах небезпечну комунікаційно-контентну гру з розповсюдження дезінформації, натякаючи на те, що вакцина Pfizer має смертельний ефект. Так Китай роздув полум’я світового протестного руху проти вакцини з країн сталої та успішної демократії саме тоді, коли Всесвітня організація охорони здоров’я внесла відмову від вакцинації у щорічний список глобальних загроз людству.

Телеведуча Лю Сінь розмістила в Твітері пост з вимогою відповісти на питання, чому зарубіжні ЗМІ (тут критика контекстно спрямовується на світові ЗМІ країн сталої ліберальної демократії) ігнорують новини про 10 смертельних випадків у Німеччині після отримання вакцини Pfizer. Цим твітом поділився і найрізкіший «голос» міністерства закордонних справ Китаю  –  речник Чжао Ліцзян.

Скріншот облікового запису Лю Сінь

Однак дотепер немає доказів взаємозв’язку проведення процедури вакцинації з летальними випадками. Як зазначила Брігітта Келлер-Станіславскі (Brigitte Keller-Stanislawski), експерт у галузі клінічної фармакології,  всі померлі були тяжкохворими, і «ми припускаємо, що летальні випадки пацієнтів  –  від основного захворювання». Це були люди похилого віку.

Ху Сицзінь (Hu Xijin), редактор Global Times, написав на цьому тижні, що західні ЗМІ «прагнуть зруйнувати» репутацію китайських вакцин і що Китаю необхідно дати відсіч (звертаємо увагу на висловлювання «західні ЗМІ» це штучний термін часів «холодної війни», який часто вживався саме країнами, де правлячі режими сповідували комуністичну (червону) ідеологію, яка тотально домінує в КНР і донині). Кілька днів по тому державні ЗМІ КНР опублікували фотографії світових лідерів, зокрема Джоко Відодо з Індонезії і правителя Дубая шейха Мохаммеда бін Рашида аль-Мактума, які публічно отримують китайські вакцини.

Один з покупців Sinovac, президент Філіппін Родріго Дутерте розкритикував сенаторів, які закликали владу зробити пріоритетним забезпечення вакциною Pfizer, запитавши їх, «чи хочуть вони» такої ж ситуації, як в Норвегії. Китайське видання Global Times швидко зорієнтувалося і повідомило про це у статті із заголовком: «Дутерте: Ви хочете вакцину Pfizer? Пам’ятаєте Норвегію? Я замовлю це для вас».

Скріншот заголовка статті Global Times

Багато в чому комунікаційно-контентна стилістика китайської риторики відображається в риториці державних та приватно-державних (за фактом приватних, за сутністю – державних) ЗМІ в РФ. Російські мас-медіа активно рекламують вакцину власного виробництва Sputnik V, що аналогічно китайським традиційно розробляється з використанням інактивованих мертвих вірусів, на відміну від вакцин з мРНК (матрична РНК), вироблених Pfizer-BioNTech і Moderna.

Гіпертрофована увага Китаю до смертельних випадків в Норвегії пов’язана з появою англомовних звітів про ефективність китайських вакцин і мізерними даними супроводжувальної документації ,  які дехто із експертів прокитайського настрою вже розцінив як узгоджені зусилля, спрямовані на те, щоб поставити під сумнів китайську продукцію. Ці вакцини є важливим джерелом національної гордості, ознакою того, що країна конкурентоспроможна в науці і технологіях з іншими високорозвинутими країнами в гонитві за розробкою безпечних і ефективних ліків проти Covid-19. Вони також пропонують прекрасну можливість відновити дипломатичні відносини, які постраждали в результаті передбачуваних невдач в перші дні пандемії, і зміцнити стратегічні альянси на тлі зростання глобальної критики порушень прав людини в Гонконзі і Сіньцзяні.

КНР поставляє вакцини власних виробників Sinopharm і Sinovac у різні країни світу, хоча дані про ефективність останнього щеплення CoronaVac були невтішними. Згідно з результатами бразильських дослідників, ефективність вакцини проти всіх форм COVID-19, включаючи легкі випадки, знизилася з заявлених 78% до 50%.

Це набагато нижче, ніж показники ефективності в 91,25% і 65%, про які Туреччина та Індонезія повідомляли раніше після окремих невеликих клінічних випробувань відповідно. Однак після однієї з проб були опубліковані обмежені дані, що призводить до порушення питання прозорості.

Відносно низький рівень ефективності «матиме наслідки для китайської дипломатії вакцин, а також для його кампанії вакцинації всередині країни», – зазначив Янчжун Хуанг, старший науковий співробітник з питань глобальної охорони здоров’я Ради з міжнародних відносин в Нью-Йорку.

Це також може ускладнити ситуацію для Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка оцінює, чи слід додавати вакцину Sinovac у свій список для використання в надзвичайних ситуаціях.

Значна частина риторики навколо розробки вакцини в Китаї є відповіддю на заклики до справедливішого розподілу. У прес-релізах Міністерства закордонних справ КНР часто використовуються слова «доступність» і «цінова доступність».

Оскільки Сполучені Штати, Канада і європейські країни накопичують дози, щоб уможливити багаторазові вакцинації всього населення,   менш багаті країни задаються питанням: «Куди звертатися?».

Ось тут і з’являється Китай (в геостратегічному тандемі він поєднується форматами просування своїх вакцин із путінською РФ), який пропонує пріоритетний доступ до розроблених вакцин країнам Африки, Близького Сходу і Південно-Східної Азії. Допомагаючи «пом’якшити» розрив у доступі між країнами, що розвиваються і країнами-розробниками, КНР фактично не тільки зменшує цей розрив, але і презентує себе як доброчинну глобальну державу.

Дипломатія вакцин  –  це надійне стратегічне вкладення, яке не обов’язково має бути «переведено у готівку» в короткостроковій або середньостроковій перспективі, ці відносини можуть розкрити свою справжню природу тільки через десятиліття.

І тут варто зауважити: геостратегічного наступу червоної дипломатії КНР на світ пандемічної вакцино-дефіцитної істерії часто не помічають. Більше того – плутають із щирою чи навіть милосердною допомогою.

Хоча слід пам’ятати про те, як настирливо КНР зробив все можливе, щоб уникнути ототожнення пандемії з країною, тобто публічного використання термінів «китайська пандемія» чи «пандемія уханьської пневмонії» тощо. Так приховувалися причини появи і темпи масового розповсюдження цього лиха.

Зараз ми бачимо, що на тлі розробки ефективних вакцин світовими виробниками медичних препаратів, які проходять всі необхідні стадії випробування, КНР наполегливо просуває не досить ефективну вакцину, застосовуючи цілу низку дипломатичних прийомів та фінансово-економічного демпінгу. Так відбувається геостратегічне захоплення світу.

Ліна Вежель, ГО «Центр ККБ»

У матеріалі використано фото: pixabay.com

Be the first to comment on "«Червона дипломатія» китайських вакцин: щиросердна допомога чи шлях до геостратегічного панування?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*