Raiffeisen: віденський бал у росії на тлі ракетних ударів по Україні

За дев’ять місяців цього року загальний чистий прибуток Raiffeisen Bank International (RBI) збільшився більш ніж удвічі – до 2,8 млрд євро з 1,1 млрд євро. 1,4 млрд євро прибутку, що становить половину всіх прибутків цієї австрійської банківської групи, приніс бізнес в росії (344 млн євро за аналогічний період минулого року). У Білорусі прибуток банку зріс у чотири рази до 83 млн євро (минулого року – 20 млн євро).

Гіперприбутки Raiffeisen Bank International (RBI) у росії – привід до глобального бойкоту групи. Санкційна політика в ІТ-сфері потребує радикальної зміни щодо терористичного режиму кремля.

Продовження бізнесу в росії в умовах війни та мегаприбутки австрійської банківської групи Raiffeisen Bank у рф на тлі введення цивілізованим світом санкцій проти путінського режиму вказує на те, що епоха тотального цинізму для подібних бізнесів ще не завершилася.

Прикро, однак цінності мирного життя не усвідомлюються тими, хто мав би виступати поборником демократії і захисником цивілізованого способу ведення бізнесу.

Ментальність банкіра – прагматика-циніка, є темою іншої розмови, однак безперечним є те, що минула (споконвічна) практика заробляння на війні в нинішніх умовах потребує кореляції з позиції цінностей сучасності, якими гордиться і які відстоює Європа.

У світі йде боротьба за правила майбутнього між силами перманентних агресій та мирної цивілізації. І залишатися над битвою вже не вийде, відноситися до глобальної безпекової ситуації з висоти власних бізнес статусів аж ніяк не є вдалим рішенням, а вважати горе, смерть, сльози побічними проблемами великої політики є шляхом до ницості і власного ментального падіння, як, зрештою, і до проблем з успішним бізнесом.

Банки в минулому завше паразитували на перехідних станах людства і були певною мірою співавторами терору, геноциду та варварства. Та в сучасних умовах така позиція не лише ганебна, а й злочинна.

В Україні – не просто війна. Зараз тут міжнародна громада фіксує всі можливі формати злочинів, відомих людству. І позиція світу досить однозначна, що підтверджують резолюції ООН, зокрема від 02 березня 2022 року – “Агресія проти України”, в якій засуджується вторгнення Російської Федерації в Україну і вимагається від РФ негайно вивести війська з України (підтримала 141 країна), 12 жовтня – “Територіальна цілісність України. Захист принципів статуту ООН” про невизнання псевдореферендумів на окупованих Росією територіях України (підтримали 143 країни) тощо.

До того ж, це рубікон і для бізнесу, коли вирішується їх доля з позиції мирності чи терору, адже нині всі сфери діяльності стають зброєю, яка задіюється цивілізаційними або антицивілізаційними силами.

Цей приклад з прибутками австрійської банківської групи Raiffeisen Bank у рф публічно має використовуватися для того, щоб якісно змінити санкційну політику країн-партнерів, зокрема в частині впливів на бізнес структури, що продовжують співпрацю з терористичним режимом.

Слід визнати, що прибутковість Raiffeisen в росії не дає підстав керівництву банка для оптимізму. Через санкції Заходу гроші залишаються в країні, а дивіденди до Відня не надходять.

Крім Raiffeisen, у росії до цих пір присутні такі міжнародні банківські групи як UniCredit, OTP, City та ING. З великими втратами (близько 1,5 млрд євро) російське поле гри покинув лише французький Society Generale.

Так, сьогодні вийти з росії без втрат для західних банків проблемно, навіть безперспективно. Продати за справжню ціну неможливо, а вийти з капіталу кредитних установ без погодження з владою (указ президента рф) неможливо. На думку експертів, кошти західних банків в росії – це незворотні втрати.

Чи варто виявляти співчуття до цих гравців на бізнес полі рф? Категорично ні. Це якраз питання прагматизму (цинізму) з боку західних банків, які з 2014 року продовжували свою діяльність в росії і спостерігали за агресією кремля проти України, сором’язливо відводячи очі вбік. Не кинулися вони виводити свої капітали і після 24 лютого, коли сотні бомб і ракет щодня знищували українські міста і села, коли весь світ вже здригався від жаху геноцидного терору в Бучі й Ірпені, коли фото вбитих дітей заполонили світові ЗМІ. Зокрема, RBI після вторгнення путінських військ в Україну у лютому 2022 року відмовився зупиняти роботу на російському ринку та приєднатись до бойкоту.

Перехідний період усвідомлення суті путінізму і його терористичного варварства, який для деяких міжнародних структур затягнувся на майже дев’ять місяців, необхідно завершувати через організаційні, ресурсні і ментальні чинники цього процесу. Для цього маємо посилювати всі види наступу на кремлівський режим та тих його симпатиків, які досі приховуються за так званою псевдонейтральністю.

Віденсько-райфайзенська нейтральність, як і вся бізнес-хитрість інших подібних структур, що ще не порвали із зоною путінської терористичності на фоні тисяч закатованих і вбитих цивільних – це вже співучасть у легалізації кривавого режиму через підтримку фінансової системи держави-агресора.

Цю істину слід усвідомити лідерам цивілізаційного бізнесу, якщо вони мислять категоріями мирного майбутнього планети.

Світ демократії бачить ці проблеми і намагається в межах наявного міжнародного права їх вирішувати. Так, незалежна група міжнародних експертів із питань санкцій проти рф, яку очолюють керівник ОП Андрій Єрмак і ексрадник президента США з питань нацбезпеки посол Майкл Макфол, опублікувала сьомий документ, де вказані всі ІТ-технології, яких слід позбавити злочинний режим рф.

Цей документ вказує на вади санкційної політики, бо очевидно, що починати вісім місяців тому потрібно було з ІТ та ІКТ в масштабі глолокальності, в якій існує сучасність.

Сучасний світ є композиційно-дизайнерською агрегацією ІТ та ІКТ технологій, а ще комунікаційно-контентних підходів та рішень на базі креативно- технологічних розробок, які об’єднують різні елементи всіх систем ІТ, ІКТ, комунікаційно-контентної безпеки тощо.

До прикладу, електроніка для створення БПЛА, які зараз використовує рф, береться з побутових товарів, що надходять до країни як товари забезпечення життєдіяльності громадян. Насправді, це все зброя, яка не має попадати до ворога.

Сфера високих технологій здатна зупинити та зруйнувати путінський режим. Якщо цей вектор зробити ключовим у боротьбі з путінськими режимом.

Валерій Король, Григорій Любовець

Be the first to comment on "Raiffeisen: віденський бал у росії на тлі ракетних ударів по Україні"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*