Загублена в Китаї ВООЗ або Про глобальний виклик цивілізації і майбутньому планетян

Людство перейшло рубіж хворих на COVID-19 в 2 мільйони людей. Офіційно підтверджених жертв уханьського феномену по всьому світу більше 130 тисяч і цифри змінюються кожну годину.

Наймогутніші країни світу не витримують пандемічного натиску інфекції, яка за ознаками поширення, стійкості і заразності досить близька до характеристик біологічної зброї масового враження (наразі ніхто цього не підтвердив, хоча і не спростував). Але масштаби пандемії вимагають відповіді на питання: коли інфекція зародилася, причини її виникнення і чому набула таких вражаючих масштабів.

На ці питання зараз намагаються відповідати США.

Більше як тиждень тому американський лідер розмістив пост у своєму обліковому записі в Twitter: “ВООЗ накоїла дурниць. З незрозумілих причин організація, яку в основному фінансують США, зосередила всю увагу на Китаї. Ми ретельно вивчимо це питання”.

У поле зору президента США потрапили і факти некомпетентності у прийнятті рішень керівників спеціалізованої установи ООН при інших глобальних пандеміях, таких як SARS, Зіка (Zika virus) та Ебола (Ebola virus).

Прямі підозри лідера США викликали публічний спротив глави ВООЗ Тедроса  Гебрейсусa. Слід зауважити, що це була відповідь не найманого чиновника високого рівня, управлінця ВООЗ, а позиція реального геополітичного стратега, який фактично почав шантажувати США і світ. Аргументація захисту із залученням політичного аспекту лише говорить, що це дійсно геостратегічна проблема, яку приховують комунікаційно-контентними засобами, тобто применшують, не відкриваючи всієї інформації і досить вибірково її застосовуючи. Глава ВООЗ так прокоментував слова Дональда Трампа: “Не треба політизувати тему вірусу, якщо ви не хочете побачити ще більше померлих”.

Публічний натяк президента США на припинення фінансування був підтриманий низкою сенаторів-республіканців, які найближчим часом мають намір надати декілька варіантів пропозицій щодо обсягів інвестицій новій міжнародній медичній організації, мета якої –  забезпечити максимально можливий рівень здоров’я для людей у будь-якому куточку земної кулі.

За словами офіційних осіб, найімовірнішим шляхом є перепрограмування коштів для Всесвітньої організації охорони здоров’я і передача їх іншим міжнародним організаціям, які зможуть ефективніше керувати ними відповідно до цілей і завдань.

Більш драматичний, але менш вірогідний підхід полягає в тому, щоб направити до Конгресу пакет скасування і анулювати вже виділену ВООЗ суму коштів з федерального бюджету. До початку пандемії пропозиція адміністрації на 2021 фінансовий рік передбачала скорочення витрат на Всесвітню організацію охорони здоров’я на $65 млн.

«Сполучені Штати, як і раніше, є найбільшим донором Всесвітньої організації охорони здоров’я, оскільки ми робимо вклад з 1948 року. Наш внесок перевищив $400 млн, що в 10 разів більше, ніж в Китаї», — заявив у березні журналістам держсекретар Майк Помпео. Загальний бюджет ВООЗ на 2018–2019 роки становить близько $6 млрд. До речі, аналогічні заходи були прийняті в 2017 році, коли США скоротили на $ 285 млн своє фінансування Організації Об’єднаних Націй.

Колишній комісар Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (США) Скотт Готліб в ефірі на CBS News «Обличчям до нації» наголосив, що Всесвітня організація охорони здоров’я повинна взяти на себе зобов’язання «підготувати доповідь про те, що Китай «зробив і не розповів світу» про спалах коронавіруса. «З’являється все більше свідчень того, що 20 січня [Китай] все ще говорив, що передачі від людини людині немає, і 14 січня ВООЗ підтвердила ці заяви, щось на зразок обфускації з боку Китаю»

Як відомо, представники органів охорони здоров’я Тайваню ще в кінці грудня повідомили ВООЗ про ризик зараження COVID-19 від людини до людини, проте 14 січня керівництво ВООЗ доводило, що китайська влада не бачила «ніяких явних доказів» такої передачі вірусу.

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила спалах нового коронавірусу надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я, що викликає міжнародне занепокоєння, тільки 30 січня  –  через 9 днів після того, як Центр з контролю і профілактики захворювань США (CDC) підтвердив перший випадок у США, і через 10 днів після того, як Південна Корея заявила про фіксацію смертельного вірусу.

Звертаємо увагу: офіційні представники Китаю повідомили китайському офісу ВООЗ про випадки захворювання COVID-19 31 грудня 2019 року.

Неузгодженість дій ВООЗ та національних медичних систем виникла, зокрема, через відсутність адекватної сучасній цифровій епосі міжнародної системи оповіщення, яка апріорі повинна існувати при виникненні такого, а взагалі будь-якого, роду вірусологічної, а загалом біологічної, небезпеки.

Сумнівна за якістю кількісних показників і часом оприлюднення статистика авторитарного китайського режиму призвела до втрати людством часу, необхідного для усвідомлення масштабів небезпечності ситуації, вироблення регламентних моделей-рекомендацій для країн світу, а також адекватної геопозиційної локалізації небезпеки.

Всі ці та інші реалії геостратегічної глобалізації світу не враховуються правлячими режимами позацивізіаційного стилю управління і приводять, на жаль, до катастрофічного збільшення кількості інфікованих громадян і зростання смертності. Додаткову небезпеку представляє навмисне поширення викривленої і брехливої інформації (так звані фейки) щодо коронавірусу, яку розповсюджують у світі спеціальні пропагандистські структури політичного режиму РФ.

Ще одним диверсійним кроком , зокрема щодо України, є примушення Кремлем і правлячою верхівкою Російської православної церкви до проведення богослужінь в Україні УПЦ МП, зокрема під час святкування Великодня, при тому що в самій Росії такі заходи заборонені. Це ще один елемент гібридно-месіанських агресій путінського режиму.

США починають розслідування обставин появи і поширення коронавірусу у світі, фокусуючись на тому, яку роль у цьому процесі зіграли Китай і Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ).

Комітет з внутрішньої безпеки і урядових питань Сенату Конгресу США має на меті вивчити обставини появи і поширення вірусу в Китаї і те, чи були ефективними зусилля Пекіна і ВООЗ, щоб стримати його подальше розповсюдження. Голова комітету Рон Джонсон доручив сенатору Ріку Скотту очолити розслідування щодо ВООЗ, посилений контроль за діяльністю якої і призвів до закликів Республіканської партії призупинити, а потім і скоротити фінансування США для цієї організації.

Група американських сенаторів направила лист з проханням надати звіт про початкову стадію спалаху коронавіруса в Китаї. «Американські платники податків фінансують ВООЗ, і ми повинні переконатися, що ці кошти платників податків витрачаються мудро», — написав сенатор Рік Скотт і шість інших сенаторів-республіканців у листі від 14 квітня на ім’я Тедроса Адхана Гебрейсуса.

Законодавці зробили кілька інформаційних запитів, а саме такі:

коли група ВООЗ вперше прибула до Китаю, щоб почати розслідування спалаху;

хто відповідав за координацію розслідування ВООЗ з Комуністичною партією Китаю;

щодо будь-якої фінансової компенсації керівникам організації понад їхніх зарплат;

розкриття документів і повідомлень в кінці 2019 року – початку 2020 року про реакцію на коронавірус в Китаї, особливо між ВООЗ та китайським керівництвом.

Команда з національної безпеки Трампа згуртувалася навколо ідеї, що США повинні піти далі заяв і змусити ВООЗ відчути відповідальність за помилки у боротьбі з коронавірусною пандемією і як наслідок – за численні людські жертви на всій планеті. Крім того, звучали пропозиції створити альтернативу Всесвітній організації охорони здоров’я на тлі цього публічного геостратегічного прецеденту.

Оголошення про припинення фінансування доти, поки у Вашингтоні не вивчать, як ВООЗ реагувала на кризу з пандемією коронавірусу, було зроблено через кілька днів після того, як один з головних союзників США –  Великобританія –  проінформував про додатковий внесок в 65 мільйонів фунтів стерлінгів

Міністерство закордонних справ РФ виступило на захист Всесвітньої організації охорони здоров’я. У Кремлі вважають, що США намагаються перекласти на ВООЗ відповідальність за епідеміологічну ситуацію, яка погіршується всередині країни, тоді як ця організація на всіх етапах розвитку пандемії діяла в межах свого мандата та в суворій відповідності з установками держав-членів і на основі наявних наукових даних.

Кремль показово, системно, професійно, повторюючи мантру про політизацію ситуації та використовуючи короновірусний хайп, намагається дезорієнтувати і призупинити виявлення причини, джерела походження зараження і первинного масштабу епідемії, та сфокусувати увагу на начебто особистому конфлікті Дональда Трампа з ВООЗ.

Пандемія бушує на планеті вже три місяці. І загроза від COVID-19 наразі лише зростає. Відбувається це не в часи середньовіччя, а в епоху наномедицини, робототехніки, можливостей людства в продукуванні найскладніших процесів (зокрема, ЦЕРН). А рекомендаційне рятування полягає в обмеженні контактів, пересування (карантин) та носіння масок. Людині в цій ситуації немає де сховатися, бо світ в епоху глобалізації насправді зменшився до розмірів її житла і меж громади.

Постає питання: чому так? Очевидно, що людство не виробило необхідні світоглядні перспективи і в ХХІ столітті продовжує борсатися в залишках підходів і стандартів минулого.

Однією з відповідей, чому так і як має бути, яку обстоюють фахівці з питань комунікаційно-контентної безпеки, є необхідність кардинальної зміни у розумінні сучасної інформації. Вона має стати стратегічним ресурсом з таким самим (стратегічно-планетним) масштабом захисту і підтримки.

Це мають усвідомити і взяти в практичну розробку насамперед такі організації як НАТО. Бо нинішня ситуація з пандемією є зайвим підтвердженням тези: інформація щодо життя і здоров’я громад планети має стати ключовим стратегічним ресурсом людства.

Влада КНР на чолі із монопольною політичною силою – комуністичною партією – тиждень зволікала із заявою про новий масштабний короновірус з епіцентром містом Ухань. Як стверджуть українські фахівці, якщо б Україна зволікала із карантинними заходами ще тиждень, то на сьогодні в країні вже було не менше 17 тисяч зафіксованих хворих, тобто майже в 5 разів більше.

Тиждень в сучасних умовах глобалізації і потужних міграційних процесів – це десятки (а нерідко і сотні) тисяч врятованих (або загублених) життів. Ось ціна нехтування стратегічним ресурсом людства – вільною об’єктивною інформацією – в масштабах глобального комунікаційно-контентного простору планети Земля.

Ліна Вежель

Be the first to comment on "Загублена в Китаї ВООЗ або Про глобальний виклик цивілізації і майбутньому планетян"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*