Чому у сучасному світі володіння інформацією ще не означає перемогу?

Якими є особливості гібридних війн, зокрема такого фактору як гібридно-месіанські агресії? Наскільки посилиться потенціал нейтралізації комунікаційно-контентних нападів, які є частиною більш складних процесів, якщо об’єднати зусилля України і Польщі? Про це та багато іншого говорили учасники VІ українсько-польський стратегічний форум «Кіберпростір та інформаційна війна. Контекст Центральної та Східної Європи». Захід відбувся 22 червня у Львові, в приміщенні Будинку офіцерів, 22 червня.

Форум ініційований Фондом «Центр досліджень Польща-Україна», який очолює Даріуш Матерняк. В його роботі взяли участь представники Міністерства оборони України, громадські діячі, українські та польські військові експерти, військовослужбовці країн НАТО, які проводять підготовку українських бійців у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки у межах «Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи».

Пан Матерняк у вступному слові акцентував увагу присутніх на тому, що путінська Росія краще підготовлена, ніж Україна до викликів сучасних інформаційних агресій. Так само можна сказати і про Польщу. Тому не є дивним те, що, на думку експерта, Кремль уміло маніпулює всі роки історичними темами. Зокрема, нинішня РФ намагається вбити черговий клин між українцями і поляками, вкидаючи в інформаційний простір дражливі теми минувшини.

      

Для нас, каже Даріуш Матерняк, важливо розуміти ці виклики і спільними зусиллями їх нейтралізувати.

Не дати міфам, породженим у Росії, заполонити наші уми і серця, можна лише тоді, коли ми вчасно бачитимемо майбутні загрози. А для цього, наголосила у своєму виступі професор Національного університету «Львівська політехніка», народний депутат України VІІІ скликання, голова Парламентської асамблеї НАТО у 2018–2019 роках Оксана Юринець, нам потрібна злагоджена парламентська і урядова співпраця.

       

Контраверсійності сучасного публічного простору, єдності і протиріччям статики, динаміки та наддинаміки присвятив свій виступ провідний науковий співробітник науково-дослідного центру Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Григорій Любовець. Зосібна він наголосив на важливості чіткого термінологічного розмежування явищ, які виникають або присутні у національному інформаційному та глобальному комунікаційно-контентному просторах. Так, незавершенність абревіатури ОРДЛО приводить до того, що на публічному, передусім світовому рівні, з розуміння пересічного споживача випадає адресність агресора – політичного режиму нинішньої Росії. Тому слід переглянути цю позицію з правової точки зору і замість виразу «окремі райони Донецької та Луганської області» слід юридично і публічно закріпити чіткіше формулювання «тимчасово окуповані путінською Росією райони Донецької та Луганської області».

                                      

Науковець звернув увагу на те, що путінці на лінії зіткнення культивують стилістику мобільних снайперських перегонів, тобто влаштовують сафарі – полювання на українських військових зі складу ООС, на цивільних і на власних бойовиків-терористів.

При цьому вони маскують роботу снайперів одночасним застосуванням кулеметів такого ж калібру. Тобто, ці снайперські напади є тактикою, методологією і одночасно форматом терористичної гри.

Науковий співробітник науково-дослідного центру Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Валерій Король зауважив, що нинішній політичний режим Росії продовжив реалізацію, започаткованого в Російській імперії процесу, знищення культурно-ментального феномену українства як такого. По суті це історичні перманентні агресії Кремля проти соборної суверенності України.

 

                      

Однак тепер ця технологічно-геостратегічна парадигма функціонування режиму, що безупинно живиться різноформатними агресіями, загрожує і світу, бо в сучасних умовах керівництво РФ, щоб знищити Україну, вимушене протиставити себе вільному демократичному світу як гаранту дотримання міжнародних норм права та поваги до суверенітету держав.

Однією з найпотужніших технологій знищення українців і світової демократії є парадигма гібридно-месіанських агресій.

Гібридно-месіанські агресії – це просування в публічному просторі ідей захисту/спасіння інших народів від нав’язаної самим же агресором загрози різних масштабів, послідовності, спрямування. Повною мірою це відчувають українці і не лише протягом останніх років, а століттями.

Присутності Збройних сил України в публічному просторі, зокрема у соціальних мережах був присвячений виступ наукового співробітника науково-дослідного центру Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександра Клубаня. Таке дослідження охопило 20 бойових бригад українського війська механізовані та аеромобільні війська, артилерію, морську піхоту, гірські штурмові бригади та авіацію.

       

Цікавим фактом є те, що словами науковця, до 75 відсотків відвідувачів публічних сторінок бойових бригад є цивільні особи. Цей феномен, враховуючи що статистика показує, що окремі сторінки мають понад 50 000 підписників, а кількість переглядів окремих інформацій сягає 300 000, слід вивчати додатково.

Українсько-польський стратегічний форум, започаткований ще у 2015 році фондом «Центр досліджень Польща-Україна» задля налагодження позитивної польсько-української співпраці у політичному, соціальному, економічному вимірах, продовжить свою роботу, як зазначив Даріуш Матерняк, і в майбутньому.

Валерій Скрипнюк

Be the first to comment on "Чому у сучасному світі володіння інформацією ще не означає перемогу?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*