Інтелектуальна власність як інструмент тероризму путінської рф

Після повторного широкомасштабного вторгнення путінської росії в Україну 24 лютого 2022 року багато глобальних брендів, підтримуючи економічні санкції, припинили торгівлю й інвестиції, або взагалі пішли з цієї імперської території. Серед них McDonald’s та Starbucks, які закрили в росії свої філіали, а Ikea  –  всі магазини та фабрики.

Інші бренди, зокрема Goldman Sachs, Coca-Cola, Pepsi, Proctor & Gamble, Microsoft, Porsche та Toyota, залишили рф, а Mastercard та Visa призупинили свою діяльність. У відповідь низка західних брендів вже зазнала брутальних нападів з боку опортуністичного російського бізнесу, який намагається незаконно привласнити їхню корпоративну ідентичність у комерційних цілях.

Тобто, бізнес імітататори, маргинали-мародери, продукція яких відома лише в межах занедбаних територій московії, незаконно привласнюють запатентовану брендовану ідентичність світових грандів. Так терористичний владний режим руйнує екосвіт можливостей, комфорт мирності і людяності, який ці виробники завжди несли в путінську рф.

Російські сучасні сурогати, що без докорів совісті привласнюють чуже, виконують транзитно-пом’якшувальну місію переведення власного населення із стану відносної, але все ж цивілізаційної людяності, в історичне середовище варварства і безвиході.

В неомосковії формується середовище ментальної невідворотності майбутньої катастрофи, яку одурманені пропагандою «рускіє» сприймають як історичну місію по знищенню зла, що зветься світовою демократією. Терористичний режим наповнює публічний простір реваншизмом, ненавистю, сучасним путінським расизмом, коли ворогом стають не за кольором шкіри, а за використання української мови.

Путінський режим фактично легалізував крадіжку патентів у всіх, хто афілійований з «недружніми» країнами (а це практично весь демократичний цивілізований світ) і після цього заявив, що їхнє несанкціоноване використання не буде компенсуватися.

Указ, виданий 6 березня 2022 року, показово ілюструє економічний терор по відношенню до міжнародних компаній, які вийшли з території російського бізнесу. Це істерична (про правовий бік питання не йдеться) відповідь Заходу, який ввів санкції та виходить з величезної нафтогазової галузі рф. У повідомленнях державних ЗМІ російські офіційні особи також порушили питання про зняття обмежень на використання деяких товарних знаків, що залишає такі бренди як McDonald’s (MCD) і Starbucks (SBUX) без правового захисту, якщо компанії-сквоттери використовують їхній фірмовий стиль як свій власний.

Експерти вважають, що наслідки втрати компаніями патентного захисту відрізнятимуться залежно від його цінності в росії. Уряд США давно попереджає про порушення прав інтелектуальної власності: минулого року путінська рф була серед дев’яти країн, включених у «список пріоритетного спостереження», за передбачувану нездатність захистити інтелектуальну власність. Тепер до організацій в умовній федерації не можна пред’являти позови про відшкодування збитків, якщо вони використовують ті чи інші патенти без дозволу.

За два перші тижні березня чиновники путіна позбавили прав інтелектуальної власності американські компанії, що вели бізнес в рф, а також зарубіжні фірми із 23 інших «недружніх» країн.

В результаті такі компанії, як McDonald’s і Starbucks, які залишили рф на знак протесту проти її вторгнення в Україну, мало що можуть зробити, коли російські компанії крадуть їхні товарні знаки. Фактично миттєво були подані заявки на реєстрацію ТЗ, які мали разючу подібність зі знаками, що належать Ikea , Instagram (FB) , McDonald’s і Starbucks.

Заявка на товарний знак подана 14 березня 2022 р. до Федеральної служби з інтелектуальної власності

Заявка на товарний знак, що подана 12 березня 2022 р. у Федеральну службу з питань інтелектуальної власності рф, відомої як роспатент.

Однак ТОВ «Русское Поле-Логистик», що подало в Роспатент заявку на реєстрацію товарного знака «Дядя Ваня» та намагалося замінити McDonald’s, вирішило її відкликати.

16 травня американська корпорація оголосила, що в рф знайдено покупця, який придбає всі 850 ресторанів. При цьому новий власник не зможе використовувати назву, логотип, брендинг і меню McDonald’s, хоча компанія збереже свої товарні знаки в росії.

Глобальні бренди, які працюють в рф, побоюються, що в них більше не буде права регресу, якщо логотип або інші елементи фірмового стилю використовуватимуться без їхнього дозволу. Товарні знаки та інші права інтелектуальної власності фактично стали новою зброєю комунікаційно-контентних потенціалів путінського тероризму.

Ці компанії залишаються безпорадними й беззахисними, вони реально переживають перші уроки глобального гібридного тероризування світових грандів, «оскільки позови про несанкціоноване використання в основному обмежуються російськими судами»,  стверджує Джош Гербен (Josh Gerben), юрист з питань інтелектуальної власності з Вашингтона

Судова справа, що розглядалася на початку березня тому приклад. Арбітражний суд Кіровської області відмовив у захисті інтелектуальних прав на героїв мультсеріалу «Peppa Pig» британській Entertainment One. Підставою для рішення став той факт, що компанія зареєстрована у країні, яка наклала санкції на рф. Суд визнав, що вона подала позов «з метою заподіяння шкоди». Позивач у суді зажадав 40 000 рублів за неправомірне використання малюнків героїв серіалу –  Peppa Pig та Daddy Pig. При цьому 11 березня суд Санкт-Петербурга ухвалив рішення на користь Entertainment One в іншій справі про порушення прав на товарний знак.

Ці суперечливі дії з боку суддів викликають занепокоєння, оскільки чітко демонструють, що глобальні цивілізаційні компанії, які мають товарні знаки та інші права на інтелектуальну власність в рф, можливо, більше не зможуть забезпечити їхнє дотримання.

Якщо інші російські суди вирішать наслідувати приклад Кіровського суду, це може створити тривожний прецедент. І спричинить дискримінацію правовласників за ознакою їхнього громадянства, що може суперечити різним міжнародним договорам, до яких приєдналася путінська федерація, включаючи Угоду про торгові аспекти прав інтелектуальної власності (Trips).

«Теоретично Світова організація торгівлі може врегулювати суперечки у галузі інтелектуальної власності між США та рф відповідно до Угоди про торгові аспекти прав інтелектуальної власності» ,  вважає Джастін Х’юз (Justin Hughes), професор права з юридичного факультету Лойоли. Однак, хоч і США, і росія підписали договір, цей шлях малоймовірний, оскільки США призупинили торговельні відносини з режимом країни-агресора.  «У минулому це було б можливо»,   сказав Х’юз. Але додав: «США вже заявили, що звичайні правила нашої міжнародної комерційної взаємодії закінчилися».

Бюро з патентів і товарних знаків США (United States Patent and Trademark Office, USPTO) 22 березня опублікувало на сайті стейтмент про припинення співпраці з посадовими особами російського агентства, що відповідає за інтелектуальну власність,  –  Федеральною службою інтелектуальної власності (Роспатентом), з Євразійською патентною організацією та чиновниками Національного центру інтелектуальної власності Білорусі.

Крім дозволу крадіжки інтелектуальної власності, Wall Street Journal повідомила, що російські прокурори пригрозили конфіскувати активи компаній, які припинять вести бізнес у країні.

Крадіжка ТЗ та патентних прав у воєнний час траплялася і раніше. Під час Першої та Другої світових війн уряд США конфіскував товарні знаки та патенти у компаній, що базувалися у Німеччині та Японії.

Але велика проблема полягає в тому, що якщо війна в Україні затягнеться, комерційні втрати для компаній будуть значними, і з’явиться безліч контрафактних підприємств на території путінської РФ, що перетворяться на значну загрозу репутації глобальних власників брендів у майбутньому.

Крім того, звірства, насильство, мародерство та інші злочини російських військових настільки жахливі, що багато компаній вважають – ризик продовження ведення бізнесу в цій країні переважує потенційну втрату вартості через конфіскацію їхніх товарних знаків та патентів.

Описана ситуація – це не просто комерційне мародерство путінців, яке обмежується відбиранням активів. На московії відбувається свідоме умисне руйнування стилістики світової демократичної мирності. Натомість ми бачимо утвердження терористичності як стилю зверхності, реваншизму і домінування.

Все це має послужити аргументацією на міжнародному рівні, щоб закликати грандів економіки світу збирати кошти на зброю для України, яка звільнить світ від путінізму, що творить війни і правовий хаос.

Справа миру в Україні не національна, вона глолокальна і потребує відповідальності всіх гравців, особливо таких потужних як світові гранди бізнесу, що стали символами цивілізаційного людства.

Ліна Вежель, ГО «Центр ККБ»

Be the first to comment on "Інтелектуальна власність як інструмент тероризму путінської рф"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*