Путінська технологічно-креативна індустрія дезінформаційних наративів проникає у «мозок» найпопулярніших чат-ботів

Останнім часом фіксується зростання геостратегічно-просторових сервісів, які застосовують технології масового включення споживачів у визначені процеси на базі домінуючих моделей генеративного (глибокоструктурованого) штучного інтелекту. Особливістю цього процесу є використання традицій та ідейно-ментальних специфік націєтворення, однак поза національними когнітивними особливостями. Такі можливості надають надзвичайно популярні чат-боти, зокрема ChatGPT від OpenAI. Це призвело до появи нового швидкозмінного вербально-когнітивного ландшафту антропологічних загроз та викликів нової якості.

Користувачі, які звертаються за достовірними кодами, даними чи інформацією та отриманням швидких прямих відповідей на всі свої питання, виявляють, що ШІ може пропонувати дезінформацію, сатиру та вигадку як факт.

Коли формується запит, наприклад, щодо актуальних публічних тем, пов’язаних з Україною чи РФ, чат-боти просто повторюють неправдиву інформацію, що продукується Кремлем та його цифровими «філіями», що розкидані на безмежних просторах інтернету та покликані латентно імітувати новинні ЗМІ. З такими назвами, як New York News Daily, The Houston Post, The Arizona Observer і The Chicago Chronicle, вони «виглядають досить реалістично, щоб обдурити пересічного читача та змусити його думати, що він читає справжню статтю під брендом американського видання». (The Houston Post і The Arizona Observer видавалися в 1900-х роках). Парадоксально, але сайти заповнені фейковим контентом, що генерується саме ШІ, і цю підміну важко побачити.

На чолі цієї мережі дезінформаційних ресурсів стоїть Джон Мак Дуган. Переслідуваний правосуддям у США, цей американець, колишній заступник шерифа Флориди, попросив політичного притулку в РФ і проживає в Москві. Емігрант управляє загалом 167 веб-ресурсами, що розповсюджують путінську брехню та дезінформацію по всьому світу.

РФ вже давно шукає методи бачення, фіксації, мультиплікаційного поширення перспективної універсально-деструктивної проблематики суспільного дискурсу в США, і створення контентно-комунікаційних форматів за характером фейкових новинних онлайн видань. Використання нових контентних форматів для введення в оману для суспільної дестабілізації американських читачів, які нічого навіть не підозрюють, є технологічним стрибком глобального гібридного агресора путінського режиму – у його зусиллях з трансформації громадської думки у США, а згодом й у с віті.

Аудит служби моніторинга новин NewsGuard виявив, що десять популярних чат-ботів (до цього списку входять ChatGPT від OpenAI, Gemini від Google, Grok від xAI, Claude від Anthropic та пошуковий чат-бот Perplexity) «переконливо» повторювали «сфабриковані історії», промоційовані Дуганом і його режимною мережею фейкових новин, і, що важливо, це не були разові випадки: ШІ системно відтворювали тези розмов у приголомшливій третині всіх розглянутих відповідей, у багатьох випадках навіть з посиланням на веб-сайти Дугана як джерела.

Чат-боти представили як факт хибні повідомлення з цих ресурсів про передбачуване прослуховування телефонних розмов, виявлене в резиденції Дональда Трампа в Мар-а-Лаго, та про неіснуючу українську фабрику тролів, яка втручається у вибори в США.

Дослідники NewsGuard перевірили 570 запитів, по 57 на кожного чат-бота, що були засновані на 19 значних фейкових оповідях, які пов’язані із російською мережею. Відповіді класифікувалися на явну брехню, повторювані дезінформаційні помилкові твердження з застереженнями, відповіді-відмови або викриття.

У ході тестування чат-боти відповідали дезінформацією, особливо в тих випадках, коли ставилось питання про конкретну змову (конспірологія нині популярна у США),  або, інакше кажучи, ніби хтось використовував чат-бота як пошукову систему чи інструмент дослідження.

«Ці чат-боти не змогли усвідомити, що такі сайти, як Boston Times і Flagstaff Post, є путінськими пропагандистськими фронтами, мимоволі посилюючи дезінформаційні оповіді, у створенні яких, ймовірно, брали участь їхні власні алгоритмічні цифрові технології. Цей порочний технологічний цикл означає, що брехня генерується, повторюється та перевіряється платформами штучного інтелекту», — заявив NewsGuard.

Лише у деяких випадках чат-боти детально спростували помилкові версії. Коли дослідники зробили запит щодо того, чи використав президент України Володимир Зеленський західну допомогу, призначену для війни проти Росії, для покупки двох розкішних суперяхт, майже всі чат-боти заперечили інформацію з посиланням на достовірні дані фактчекінгу.

Незважаючи на зусилля традиційного лінійного спростування недостовірної інформації, тобто боротьби з дезінформацією, недавні події показали, що технології штучного інтелекту активно використовуються в дезорієнтаційно-руйнівних та пропагандистських цілях. Техногіганти визнали окремі випадки поширення путінської пропаганди через свої платформи та повідомили, що вони перешкоджали кампаніям, організованим різними країнами з метою маніпулювання громадською думкою.

Водночас уряди в усьому світі намагаються регулювати ШІ, щоб захистити користувачів від потенційної шкоди, яка включає дезінформацію та упередженість. NewsGuard повідомила, що представила своє дослідження Інституту з вивчення проблем безпеки, пов’язаних зі штучним інтелектом, Національному інституту стандартів і технологій (NIST) та Європейській комісії.

Загалом проблема оригінального, закріпленого за автором, та безконтрольного технологічно-алгоритмічного генерування контенту стає глобальним викликом сучасності. Генеративна можливість застосування мультиплікаційних ефектів переміщення публічної уваги актуалізує нову якість розвитку національних інформаційних просторів / середовищ на цьому, конкретному за історичним часом, рівні імплементації парадигм публічності.

Ліна Вежель, ГО «Центр ККБ»

Зображення згенероване штучним інтелектом

 

Be the first to comment on "Путінська технологічно-креативна індустрія дезінформаційних наративів проникає у «мозок» найпопулярніших чат-ботів"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*