Глобальна динаміка ШІ: OpenAI кидає виклик Китаю

Останні події у світі доводять, що світ втрачає риси минулого співіснування і цивілізація підходить до технологічного рубікону.

Теоретично міжнародний союз держав, які з середини минулого століття живуть за узгодженими правилами (ООН), має втримати позацивілізаційні режими, що руйнують міжнародне право повсюди і повсякчас, від можливого реваншу.

Відтак технології високої когнітивно-ментальної якості мають служити людяності та мирності, а не ставати черговим рівнем глобальної зброї тоталітарних режимів проти людства.

Згідно з повідомленням, надісланим китайським розробникам, творець ChatGPT компанія OpenAI посилює заходи щодо блокування спроб з боку «непідтримуваних країн і територій», включаючи материковий Китай та Гонконг, отримати доступ до своїх сервісів генеративного штучного інтелекту (ГШІ) через інтерфейси прикладного програмування (API). Відтак поглиблюватиметься розрив у галузі штучного інтелекту передусім між країнами, які виборюють право лідерства – Китаєм і США.

Список країн, що підтримуються, довгий, але у ньому відсутні деякі держави , такі як Російська Федерація та окуповані нею території в Україні, Іран, Куба, Північна Корея та Венесуела. Чи надсилала OpenAI подібні попередження до цих країн, поки що  невідомо.

Хоча OpenAI, інвестором якої є Microsoft, розгорнула свої послуги штучного інтелекту в більш ніж 160 країнах, продукти, як і раніше, офіційно недоступні в материковому Китаї та Гонконгу. Користувачі там звертаються до віртуальних приватних мереж або сторонніх програм для доступу до ChatGPT, тоді як розробникам доводиться використовувати проксі та вихідні сервери для обходу обмежень.

Дії OpenAI збігаються зі зростаючим дипломатично-правовим тиском з боку Вашингтона, спрямованим на обмеження доступу КНР до найпередовіших технологій штучного інтелекту та індустрії напівпровідників, що забезпечують цей технологічно-венчурний поступ іновацій, готуючи світ до епохи домінування блокчейну та квантовості. Міністерство фінансів США висунуло предметні плани прямих заборон щодо будь-яких інвестицій американських громадян і компаній у КНР. При цьому особлива увага приділяється технологіям наступного покоління, які з локально-національного роівня виходять на середовищно-просторовий горизонт, тобто набувають геостратегічної якості.

Алекс Карп, генеральний директор підрядника з аналізу даних Palantir, розповів FT, що китайське шпигунство за американськими технологічними компаніями було «величезною проблемою», особливо для компаній, які виробляють корпоративне програмне забезпечення, великі мовні моделі та системи озброєння.

OpenAI мала також негативний досвід неправомірного використання її послуг іноземцями. У травні компанія з Сан-Франциско заявила, що зірвала п’ять «таємних операцій впливу», у тому числі мережі в Китаї, Росії, Ірані та Ізраїлі, які застосовували її продукти штучного інтелекту для маніпулювання суспільною думкою чи формування політичних результатів, приховуючи при цьому своє справжнє походження. Так, раніше невідома група з РФ, яку дослідники назвали «Bad Grammar», намагалася за допомогою технології OpenAI створити програму, яка могла б автоматично публікувати повідомлення у застосунку для обміну повідомленнями Телеграм. Потім інструментами ШІ генерувала дописи і коментарі російською та англійською мовами із тезами про те, що «Сполучені Штати не повинні підтримувати Україну».

Як окремий крок OpenAI заявила в грудні, що призупинила доступ власника TikTok ByteDance до своїх сервісів через грубі порушення корпоративної політики. Пізніше китайська компанія демонстративно заявила, що невелика група її інженерів використовувала сервіс API OpenAI експериментальної моделі, не призначеної для публічного запуску.

OpenAI, що надає деякі технології, які лежать в основі Apple Intelligence, набору функцій штучного інтелекту, нещодавно представленого виробником iPhone, не підтримуватиме ці функції у КНР. Повідомляється, що Apple шукає місцевих партнерів для надання послуг, які відповідають різним правилам Пекіна в галузі штучного інтелекту, у тому числі тим, що були розроблені Китайським інститутом електронної стандартизації минулого року для забезпечення дотримання національних стандартів LLM.

У відповідь на рішення OpenAI, Baidu, Alibaba та кілька китайських технологічних компаній оперативно запустили технологічно-сервісні ініціативи щодо залучення постраждалих користувачів.

Baidu пообіцяла безкоштовне налаштування моделі штучного інтелекту та експертний посібник зі своєї флагманської моделі Ernie, а також 50 мільйонів безкоштовних токенів, які розробники можуть використовувати для запиту бота. Alibaba і Tencent розмістили рекламу, що заохочує процес інтеграції на їхні платформи. Пекінський стартап 01.AI, заснований піонером технологій Кай-Фу Лі, рекламував великі знижки.

Baichuan, підтримуваний Alibaba і Tencent, запропонував 10 мільйонів безкоштовних токенів. SenseTime Group Inc., одна з провідних китайських компаній у галузі штучного інтелекту, отримала 50 мільйонів доларів. Стартап Zhipu AI виділив 150 мільйонів токенів і провів серію тренінгів, щоб полегшити перехід.

Корпорація Microsoft  – найбільший спонсор OpenAI –  опублікувала у WeChat покрокове керівництво з переходу на свій локальний сервіс, яким керує місцевий партнер 21Vianet. Хоча при цьому дивним чином ігнорується стратегія OpenAI та уряду США щодо технологічного обмеження режиму китайських комуністів, які зневажають права людей і це є квінтенсенцією політики Пекіну. У п’ятницю, 28 червня, Baidu представила оновлену версію Ernie 4.0 Turbo, якій передувала Ernie 4 у жовтні 2023 року. Baidu заявила, що раніше версія за своїми можливостями конкурувала з OpenAI GPT-4.

Як повідомляє Reuters, головний технічний директор Baidu Ван Хайфен оголосив, що Ernie 4.0 Turbo буде доступний широкому загалу через веб-інтерфейси та мобільні застосунки.

Вдосконалений ШІ-чат-бот тепер підтримуватиме пошукові плагіни Baidu, що зробить його набір даних більш ґрунтовним на реальних даних.

Ernie набув значної популярності з моменту свого початкового запуску, і тепер має 300 мільйонів користувачів. Більше того, екосистема AI Baidu, як повідомляється, тепер підтримує 14,65 мільйонів розробників та обслуговує 370 000 підприємств та установ, що відображає широке охоплення Baidu у спільноті AI.

У довгостроковій перспективі галузеві експерти кажуть, що відсутність доступу КНР до глобальних інструментів цивілізованого світу може ще більше перешкодити китайським гравцям у галузі ГШІ (глибокоструктурованого та генеративного), хоча ті намагатимуться наздогнати США. Глава Alibaba Джо Цай заявив, що потрібно як мінімум два роки, щоб вітчизняні моделі штучного інтелекту стали відповідати американським. Це також може прискорити міграцію китайських технологічних стартапів за кордон у пошуках ринків, що швидко зростають.

Дії уряду США (разом з OpenAI) має поточні та перспективні наслідки за межами КНР. Геостратегічний потенціал цього кроку (вплив на зміни глобальної динаміки розвитку індустрії ГШІ) цілком реальний, і здається дедалі ймовірнішим, що ми зможемо побачити ще більш фрагментоване ШІ-середовище на фоні просторових технологічно-новаційних катаклізмів та проривів. Поки США та Китай зайняті своїм перспективним доктринально-концептуальним домінуванням, інші країни та регіони мають усвідомити цивілізаційно-ойкуменічну глибину цього протистояння, щоб приєднатися до однієї із сторін. Їхня позиція має ґрунтуватися на умовах доступу до технологій глибокоструктуровано-генеративного штучного інтелекту і вони при цьому повинні усвідомлювати антропологічні наслідки цього вибору (боротьба України проти путінської геноцидної агресії цю технологічну проблему вирішує щодоби).

Це особливо актуально для країн Південно-Східної Азії та Африки, де Китай має міцні когнітивні здобутки завдяки ідеологічно-ментальній експансії, а також потужні економічні зв’язки.  Ці країни, ймовірно, віддадуть перевагу китайським рішенням у галузі штучного інтелекту. Однак європейські та північноамериканські держави можуть збільшити своє технологічне партнерство, орієнтуючись на американські технології у галузі штучного інтелекту. Технологічного розколу можна уникнути, знищивши джерело антицівілізаційного розвитку, що концентрується в умовній РФ, КНДР та Ірані. Тоді є шанс стримати КНР від вектору конфронтації, яка може мати глобальні наслідки для світового розвитку, передусім для міжнародних консорціумів, обміну даними та розвитку світових норм ШІ.

Ліна Вежель, ГО «Центр ККБ»

Зображення згенероване штучним інтелектом

 

Be the first to comment on "Глобальна динаміка ШІ: OpenAI кидає виклик Китаю"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*