І все буде Україна!

КОНТЕНТ НЕГАТИВУ. Як захистити себе та країну в

умовах тотального інформаційного протистояння

Григорій Любовець, Валерій Король

Київ, Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2021

Тридцять років поспіль ми, українці, живемо всуціль “на нєрвах”. Хто робить нам ці “нєрви”, ми пречудово знаємо. А от ЯК нам їх роблять та ЯК протистояти цьому процесу, більшість з нас і досі не розуміє. На жаль, це твердження стосується й спеціалістів держструктур, котрі за своїм функціональним призначенням повинні це знати і вміти. Власне, автори цієї книги й взялися дослідити цю проблему та виробити притомні рецепти з ефективної протидії ворожому інформаційному впливу.

Одразу зауважу – цей текст «з наскоку» не прочитається, і його зміст просто так «не зайде», він потребує вдумливого читання (я навіть конспектик собі начеркав). Тобто, це книга для підготовленого читача, котрий бодай трошки, але «в темі» інформаційного сегмента війни, розв’язаної росією проти України.

Чим цікава книга? На мій погляд, насамперед тим, що автори зуміли скласти принаймні начерк плану протидії чи успішного протистояння методам російської пропаганди (факт: наразі, жодна країна світу не здатна захистити свій інформаційний простір та успішно протидіяти інформаційній агресії з боку авторитарних країн), окреслили інструменти ефективної роботи з публічним негативом.

«Контент негативу» містить результати досить інформативних наукових досліджень (виконувалися на замовлення міноборони України) й аналіз практики участі в інформаційній війні українського війська на прикладах інформаційної діяльності 20-ти бригад ЗСУ.

Принципово важливо, як на мене, й те, що на доважок до терміну «інформаційна війна», автори вводять в прикладний вжиток поняття «комунікаційно-контекстна безпека», – з більш спеціалізованими і конкретизованими функціями. Воно має стати новим визначальним чинником національної безпеки, що відповідає сучасним цивілізаційним процесам, в тому числі й новітнім формам війни. Більше того, елементи комунікаційно-контентної безпеки – вже перевірено та опробовано на кейсах АТО/ОСС (наведено практичні приклади).

Проте, автори відзначають, що якісно нова реальність, у якій триває інформаційна війна, на жаль й досі не усвідомлюється вітчизняними топ-чиновниками, котрі демонструють неспроможність вдіяти бодай щось з дезінформацією через банальне нерозуміння її сутності. Тому час і ресурси вкладаються, головно, у розвінчування інформаційних вкидів противника, а в сучасних динаміках «гра від оборони» – апріорі програш.

Подібний стиль «гри» призводить до зростання негативних тенденцій у державному і соціомнуму житті, публічні впливи з боку агресора здійснюють потрібний йому (агресору) вплив на формування нашої громадської думки. Ворог робить нам «нєрви» через створення в суспільстві атмосфери страху, приниження, безвиході, відчаю тощо.

Моє улюблене з цього тексту – пояснення як створюється інформаційний негатив публічного характеру.

Спочатку штучно конструюється подія «потрібного настрою» (інформаційний привід), потім вірусно тиражується через ЗМІ, а також засобами масової комунікації (насамперед через соцмережі), за тим інформація переходить у настрої населення, вони, своєю чергою, досягнувши потрібного градусу напруги спонукають людей до реальних публічних дій (в тому числі протиправних).

Ще сподобалось таке: у роботі наведено науково обґрунтовані аргументи на користь твердження що мова – теж зброя (на цю тему мені досі траплялися лише тексти в публіцистиці та думки «лідерів думок»). Наукову дисципліну – соціолінгвістику (поєднує мовознавство, соціологію, соціальну психологію тощо), пропонується застосовувати як один з аспектів посилення моральної стійкості українського війська, а також як інструмент/зброю для протидії агресору.

Для себе зробив висновок, що соціолінгвістика – вкрай потрібна, але недооцінена зброя (як і багато інших) у інформаційній війні. (Треба ще щось почитати на цю тему).

Загалом, «Контент негативу» містить багато свіжих думок та ідей, цікавих фактів про особливості інформаційної війни з росією, прикладів з практики інформаційної боротьби 2014-2020 р.р., рекомендацій для роботи з публічним негативом, порад як встигати за викликами часу й випереджати їх, а також алгоритми дій з нейтралізації негативів.

Рекомендую читати «з олівцем».

І – все буде Україна!

Prohor Petrovich

https://www.facebook.com/groups/423796004645511/user/100011319609159/

Група ВРАЖЕННЯ UA | Література українською, читання, книги та фільми, серіали

Be the first to comment on "І все буде Україна!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*